Informații utile pentru cetățenii români aparținând minorității romilor

Având în vedere adresa Consiliului Județean Gorj Nr. 2391231.03.2020 vă aducem la cunoștință următoarele:

 1. Ministerul Afacerilor Interne a comunicat în data de 11/03/2020 modelul de declarație care trebuie completată la intrarea în România, precum și regimul juridic al acestei obligații (atașată). Este important ca:
 • informațiile declarate să fie corecte.
 • respectarea indicațiilor autorităților competente în ceea ce privește acțiunea de combatere a epidemiei, prin măsuri de carantină instituționalizate sau autoizolării.

Declararea de informații care nu sunt reale și nerespectarea măsurilor de combatere a epidemiei, constituie infracțiuni și se pedepsesc conform art. 326 și 352 din Codul Penal.

Art. 326 Cod Penal

Declararea necorespunzătoare a adevărului, făcută unei persoane dintre cele prevăzute în art. 175 sau unei unități în care aceasta își desfășoară activitatea în vederea producerii unei consecințe juridice, pentru sine sau pentru altul, atunci când, potrivit legii ori împrejurărilor, declarația făcută servește la producerea acelei consecințe, se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.

Art. 352. Cod Penal

(1) Nerespectarea măsurilor privitoare la prevenirea sau combaterea bolilor infectocontagioase, dacă a avut ca urmare răspândirea unei asemenea boli, se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amendă.

(2) Dacă fapta prevăzută în alin. (1) este săvârșită din culpă, pedeapsa este închisoarea de la o lună la 6 luni sau amenda.

II. Recomandările Grupului de Comunicare Strategică privind conduita socială responsabilă în prevenirea răspândirii coronavirus (COVID-19),  din data de 11.03.2020:

 1. Protejați-vă! Evitați contactul direct!
 2. Evitați zonele aglomerate unde sunteti expuși la contact direct și/sau interacțiune cu un număr mare de persoane, de tipul adunărilor publice, cozi, zone de trafic intens, zone de recreere.
 3. Feriți copiii de acele locuri de joacă care presupun atingerea unor suprafețe/obiecte comune de către un număr mare de copii.
 4. Limitați la maximum orice contact direct cu alte persoane, în afara celor care fac parte din familia restrânsă, prin gesturi cum ar fi: strângerea mâinilor, îmbrățisările, sărutul obrajilor sau al mâinilor, atingerea fețelor cu mâinile.
 5. Se recomandă, inclusiv în privința  persoanelor împreună cu care locuiți, să NU intrați în contact direct decât după igienizarea mâinilor atunci când reveniți la domiciliu
 6. Evitați atingerea suprafețelor care sunt atinse în mod frecvent și de alte persoane, precum: balustrade, clanțe, mânere, butoane de lift sau de acces.
 7. În cazul în care sunteți totuși nevoiți să atingeți aceste suprafețe, protejați-vă folosind șervețele de unică folosință.
 8. Păstrați o distanță semnificativă, de 1,5 metri, față de celelalte persoane pe care le întâlniți. În cazul în care vă aflați în transportul în comun încercați să NU stați față în față cu alte persoane.
 9. Asigurați-vă, după folosirea transportului în comun, că v-ați igienizat mâinile înainte de a vă atinge fața, nasul sau gura.

III.     Pentru cunoscuții aflați în străinătate care doresc să afle informații legate de prevenirea infestării cu virusul COVID-19 (Coronavirus), aceștia pot apela numărul de telefon: +4021.320.20.20 din orice rețea, cu tarif normal, 24 de ore din 24. Linia telefonică este destinată strict informării cetățenilor și nu este un număr de urgență!

Modelul declarației care trebuie completată la intrarea în România

Mediator școlar CJRAE Gorj,
Cristina Popescu

Continuă lectura

AnteriorUrmător